Nieuwe auto kopen

EEN NIEUWE AUTO KOPEN EN HET MAXIMALE UIT UW ONDERHANDELING HALEN? BEHAAL TOT WEL 20% KORTING!

Een nieuwe auto kopen is een vaak een hele investering. Uiteraard wilt u nooit teveel betalen, daarom gaat u bij aanschaf van uw auto onderhandelen. In dit artikel zullen wij, aan de hand van unieke gemiddelde verkoopcijfers, uw beste onderhandelingspositie aanwijzen. Het overzicht dat wij voor u schetsen is zeer uitgebreid. Wij hopen dat u na het lezen van vele zaken betreffende het aanschaffen van een nieuwe auto op de hoogte bent.

EEN NIEUWE AUTO KOPEN – FEITEN EN VERKLARINGEN

Het voordeel van het kopen van een nieuwe auto is dat de vraagprijs en acties meestal vanuit de fabrikant worden gecoördineerd. Wilt u een nieuwe auto kopen, dan kunt u er vanuit gaan dat de vraagprijs bij de verschillende dealers vrijwel gelijk is. De onderhandelingsmarge per dealer verschilt wel. Het is dus altijd verstandig om bij een paar verschillende dealers de onderhandeling aan te gaan. De afgelopen vijf jaar hebben wij de verkoopcijfers van nieuwe auto’s bijgehouden (Figuur 1). Deze verkoopcijfers tonen veelal verklaarbare trends waar u hoogstwaarschijnlijk ook gevoelig voor bent. Wilt u echter de scherpste deal? Dan doet u er verstandig aan om tegen de trends in een auto aan te schaffen.

Om u meer inzicht te geven in deze cijfers hebben wij de feiten en verklaringen hieronder op een rijtje gezet. Op basis van de feiten en verklaringen schetsen wij voor u een advies aankoop periode, zodat u de hoogste korting kunt krijgen op uw aankoop.

Figuur 1. Gemiddelde auto verkoopcijfers (2008-2013). Bron: www.autoverleden.nl

Beste verkoop maanden vs. slechtste verkoop maanden:

Alfa Romeo Giulietta prijs :

 • Nr.
  Maand
  gem. 2008-2013
  % verschil gemiddelde
 • 1
  Januari
  63129
  + 62%
 • 2
  Februari
  41132
  + 6%
 • 3
  Maart
  45188
  + 16%
 • 4
  April
  38241
  – 2%
 • 5
  Mei
  40160
  + 3%
 • 6
  Juni
  41889
  + 7%
 • 7
  Juli
  35905
  – 8%
 • 8
  Augustus
  34084
  – 12%
 • 9
  September
  38023
  – 2%
 • 10
  Oktober
  38150
  – 2%
 • 9
  November
  34399
  – 12%
 • 10
  December
  16093
  – 59%

Gemiddelde autoverkoop Nederland per maand = 38933

Feiten en verklaringen:

Meeste nieuwe auto’s verkocht in januari (+62%) – Minste nieuwe auto’s verkocht in december (-59%).

Verklaring – Als u kunt kiezen tussen 2010 of 2011 op het kentekenbewijs, dan kiest u voor 2011.

Bovengemiddeld veel auto’s verkocht in februari (+6%) – Opnieuw stijging autoverkoop maart (+16%).

Verklaring – Als gevolg van de gigantische autoverkoop in januari daalt het aantal verkopen in februari. Levering in februari is lastiger daar fabrikanten moeten voldoen aan de grote vraag in januari.

April (-2%) is een mindere maand, minder dan het maandelijks gemiddelde aan nieuwe auto’s wordt verkocht.

Verklaring – Als u een auto aan het begin van het jaar wilde kopen heeft u dit al gedaan. Tevens komt in mei of juni het vakantiegeld, even wachten is daarom wel aantrekkelijk voor het bestedingsbudget.

Autoverkoop mei (+3%) en juni (+7%) nemen toe.

Verklaring – Het vakantiegeld is binnen. Uit gegevens van het CBS blijkt dat dit gemiddeld € 2500,- euro per huishouden is. Niet op vakantie maar in plaats daarvan het vakantiegeld in een nieuwe auto steken is voor veel mensen een goede optie. Daarnaast gaan mensen een auto kopen als ze relatief (incl. vakantiegeld) veel geld op de bank hebben. Geld doet kopen.

Sterke daling autoverkoop juli (-8%) en augustus (-12%).

Verklaring – U heeft al een auto gekocht of gaat op vakantie, een nieuwe auto kopen heeft weinig prioriteit midden in de zomer. Daarnaast is het vaak te mooi weer om showrooms af te struinen.

In september (-2%) en oktober (-2%) neemt de autoverkoop weer toe ten opzichte van eerdere maanden. Er worden wel minder auto’s verkocht.

Verklaring – Het weer wordt slechter en de vakantie is achter de rug, toch maar eens kijken voor een nieuwe auto. Heeft u geen nieuwe auto gekocht aan het begin van het jaar of in het voorjaar dan is dit de meest logische tijd een auto te kopen.

Sterke daling verkoop nieuwe auto’s in november (-12%) en december (-59%).

Verklaring – Het einde van het jaar is in zicht. Mensen wachten omdat ze graag een zo nieuw mogelijk jaartal op het rdw kentekenbewijs willen hebben.

EEN NIEUWE AUTO KOPEN – DISCUSSIE EN CONCLUSIE

Wat is meer waard? Uw auto is een maand nieuwer en daardoor staat er een nieuwer jaartal op het kentekenbewijs of de korting die u weet te behalen door een maand eerder een auto te kopen? Dat is de afweging die u dient te maken. Graag adviseren wij u om eens naar occasions te kijken. Niet om u over te halen een occasion te kopen, maar om u ervan bewust te maken dat bouwjaar ondergeschikt is aan kilometerstand en opties. Een auto uit 2008 die relatief weinig kilometers op de teller heeft staan is meer waard dan een auto uit 2009 met veel kilometers. U kunt dus beter in december een nieuwe auto kopen met meer opties en een hogere korting, dan het omgekeerde in januari. Helemaal wanneer u weinig kilometers verwacht te maken is het jaar waarin de auto op kenteken wordt gezet minder belangrijk. Daarbij is het in december rustig bij de dealer en is het voor de jaarcijfers van een dealer gunstiger om nog voor het jaareinde een auto te verkopen en te leveren. Aangezien er weinig interesse is om een auto te kopen aan het einde van het jaar, zal de verkoper zijn uiterste best doen om dit toch voor elkaar te krijgen. Hierdoor kunt u sterk onderhandelen over de prijs en de opties. Loop gerust de showroom uit en probeer het bij een andere dealer opnieuw. Wees brutaal maar wel respectvol, neem niet genoegen met weinig en probeer het onderste uit de kan te halen. Dat kan in november en december absoluut.
Gaat u mee in de trend van het voorjaar of doet u mee aan de vakantiegeldperiode? Uiteraard kent u, net als vele andere, dezelfde gevoelens en drang om een nieuwe auto te kopen. Wat extra geld doordat het vakantiegeld gestort is maakt de keuze voor een nieuwe auto vaak gemakkelijker. Uw onderhandelingspositie is in die maanden wel zwakker, want het loopt storm bij de dealer en deze weet dat hij zijn auto’s toch wel verkoopt. Is er een voorjaarsactie dan kunt u mogelijk een scherpe deal vinden. Lukt dit niet, dan adviseren wij u om uw vakantiegeld nog een maand of twee op de bank te houden en begin augustus een auto aan te schaffen. Midden in de zomer neemt uw onderhandelingspositie en de kans op een top-deal toe. Ook in de laatste twee maanden van het jaar, november en december, kunt u hoge eisen aan uw dealer stellen.

Wanneer u een auto wilt kopen in april, loopt u het risico dat de dealer niet de maximale korting geeft simpelweg omdat, op basis van de genoemde trends, er in mei en juni een run komt op nieuwe auto’s. Het omgekeerde geldt voor de maanden september en oktober, de dealer verkoopt nog prima maar het wordt wel rustiger. De verkopers weten dat dit een tijd is waarin ze de grootste kans hebben om nog wat auto’s te verkopen. U kunt in deze periode zeker een leuke deal maken.

Conclusie – Ga tegen de aankoopstroom in en behaal maximale korting! Lage verkoopcijfers betekenen voor u een sterke onderhandelingspositie. Hou bovenstaande in gedachten en betaal nooit te veel voor uw nieuwe auto en ga voor korting en extra opties. De voordelen van een scherpe aankoop wegen zeker op tegen de voordelen van bijvoorbeeld een nieuwer jaartal op het rdw kentekenbewijs.

Heeft u hier wat aan gehad?

Wij zijn benieuwd of u hier wat aan heeft gehad! Graag horen wij van u of wij u hebben kunnen helpen om een scherpe deal te maken. Anderzijds horen wij graag of u door ons artikel tot nieuwe inzichten bent gekomen.