Zuinigste Smart

DE SMART FORTWO COUPE TELT NOG STEEDS MEE

In 1998 werd de wereld verrast door de komst van Smart, een joint-venture van autofabrikant Mercedes-Benz en horlogebouwer Swatch. Wat zij wilden was een uiterst kleine, wendbare, betaalbare en zuinige auto op de markt brengen. Sindsdien heeft de technologie zich hard ontwikkeld. De eerste generatie van de auto kan moeilijk een zuinige Smart worden genoemd. Teruggerekend beschikt dit model namelijk over een energielabel C of D. Maar de auto is doorontwikkeld en tegenwoordig is de zuinigste Smart vanzelfsprekend leverbaar met energielabel A.

ZUINIGE SMART NODIG? KIES DE 100% ELEKTRISCHE

De zuinige Smart heeft in zijn eenvoudigste vorm een CO-2 uitstoot van 97 gram per kilometer en een gemiddeld verbruik van 1 op 23,8. Om daadwerkelijk zuinig te kunnen rijden, is de auto voorzien van onder andere aan automatisch start/stopsysteem en een efficiënte automaat. Deze maatregelen hebben geleid tot een belastingvrije Smart. De zuinigste Smart is de “Electric Drive” een volledig elektrisch model dat via het stopcontact kan worden opgeladen. De auto is nog niet op grote schaal uitgerold maar deze zuinigste Smart rijdt bijvoorbeeld al wel rond in de gemeente Amsterdam als milieuvriendelijk project. Niet voor niets heeft de hoofdstad gekozen voor de belastingvrije Smart: naast zijn lage gebruikskosten maakt zijn kleine formaat hem bijzonder geschikt voor gebruik in de grote stad. De auto past in plekjes waar de meeste andere modellen niet in kunnen.

Aan het uiterlijk van de belastringvrije Smart is in de basis niet veel veranderd. Wel is de auto in de loop der jaren wat stoerder geworden en hebben ronde vormen meer en meer plaats gemaakt voor scherpe lijnen en afgeronde hoeken. De zuinige Smart kenmerkt zich tevens door een fraaie afwerking; dit ondanks een vanafprijs van nog geen € 8.500. Deze belastingvrije Smart biedt voldoende vermogen om goed mee te komen in het dagelijkse verkeer en ook de standaarduitrusting is met onder andere stabiliteitsregeling, tractiecontrole, centrale deurvergrendeling en interval ruitenwissers voldoende compleet.

Foto en video gallerij zuinigste Smart Fortwo: